Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Διαχείριση Χώρων του Γυμνασίου Ψαχνών.



ΠΡΟΣ : evia-logos.blogspot.com

Σχετ.: α. Ανάρτηση στο evia-logos.blogspot.com “Κώστας Στούπας: Το Γυμνάσιο των Ψαχνών κατά τις απογευματινές ώρες παραμένει ερμητικά κλειστό”.

β. Ανάρτηση στο evia-logos.blogspot.com “Πολίτες αναφέρουν: το Γυμνάσιο είναι χώρος εκπαίδευσης και όχι χώρος ψυχαγωγίας”.

1. Τις τελευταίες μέρες είδαμε κάποιες αναρτήσεις που αφορούν το Γυμνάσιο Ψαχνών και μιας είναι ο χώρος που κατεξοχήν δραστηριοποιούμαστε ως Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Ψαχνών θα μας επιτρέψετε να επισημάνουμε κάποια πράγματα αλλά και να προβούμε σε διατύπωση κάποιων προτάσεων.

2. Εν πρώτοις να εκφράσουμε την χαρά μας που έστω και έτσι ξεκινάει ένας διάλογος με τους γονείς ή τους πολίτες της περιοχής μας με θέμα το Γυμνάσιό μας. Και αυτό γιατί στο διάστημα που λειτουργούμε ως Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων προσπαθήσαμε να πολλούς τρόπους να προσεγγίσουμε τους γονείς και όχι μόνο, χωρίς να έχουμε μέχρι τώρα ικανοποιητική ανταπόκριση (εκτός λίγων αλλά λαμπρών εξαιρέσεων).

3. Η επιθυμία μας αυτή για επικοινωνία κρυσταλλώθηκε με την δημιουργία του ιστολογίου του Συλλόγου, ενός εκ των ελαχίστων της περιοχής μας με αντίστοιχη θεματική, με σκοπό την ενημέρωση των γονέων, την διαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων του Συλλόγου αλλά και στην δυνατότητα δυναμικής παρέμβασης, εν είδει σχολιασμού, στα αποφασισθέντα και αναρτηθέντα, επίσης στην υποβολή προτάσεων είτε μέσω του ιστολογίου είτε δια ζώσης. Είχαν μοιραστεί σε όλους τους μαθητές σημειώματα με τα στοιχεία επικοινωνίας του Συλλόγου, επίσης στοιχεία επικοινωνίας είχαν αναρτηθεί σε διάφορα ιστολόγια τοπικού ενδιαφέροντος.

4. Η παραπάνω εισαγωγή ήταν αναγκαία πριν αναφερθούμε στην αρχική ανάρτηση του κ. Στούπα . Πραγματικά πιστεύουμε ότι θα ήταν πιο εποικοδομητικό και ενθαρρυντικό αν η πρότασή του κ. Στούπα γινόταν μέσα από τα προαναφερθέντα κανάλια επικοινωνίας και χωρίς τον άστοχο χαρακτηρισμό που χρησιμοποιούνται από μέρους του. Ο τρόπος της παρουσίασης του θέματος υποδηλώνει ότι θα μπορούσε το Γυμνάσιο να είναι τις απογευματινές ώρες ανοικτό και με αυτό εννοώ ο αύλειος χώρος του, αλλά λόγω μιας καλώς ή κακώς εννοούμενης αβλεψίας (;), κατά το ελάχιστο, αυτό δεν γίνεται.

5. Θα πρέπει λοιπόν να επισημάνουμε ότι όσον αφορά τον αύλειο χώρο του Γυμνασίου, όπως και οι περισσότεροι γονείς με παιδιά που φοιτούν στο Γυμνάσιο, γνωρίζουν ότι τα έργα διάπλασής του ολοκληρώθηκαν μέσα στο καλοκαίρι που διανύσαμε. Θα ήταν τουλάχιστον αβλεψία από την μεριά μας να γίνει επιτρεπτή η συνάθροιση παιδιών σε χώρο όπου έστω και εν μέρει ήταν υπό διάπλαση, ενέχοντας μια σειρά κινδύνων για την ασφάλειά τους και μάλιστα σε ώρες που δεν θα υπήρχε επαρκής επίβλεψη. Την φετινή σχολική χρονιά το Γυμνάσιό μας την ξεκινά για με έναν ολοκληρωμένο αύλειο χώρο, το μόνο που αναμένουμε και την τυπική παράδοση της ολοκαίνουργιας αίθουσας πολλαπλών εκδηλώσεων.

6. Μια από τις προτάσεις που είχαμε εισηγηθεί προς την προηγούμενη διεύθυνση του Γυμνασίου αλλά και στον τότε Σύλλογο των Καθηγητών ήταν αυτολεξεί: “Στην προσπάθεια του να ανοίξουμε τις πόρτες του σχολείου όχι μόνο για τους μαθητές αλλά και για τους γονείς θα μπορούσαμε ανά τακτικά χρονικά διαστήματα (και απογευματινές ώρες) να προβάλουμε κινηματογραφικές ταινίες εντός του σχολείου.”. Από αυτό διαφαίνεται η πρόθεση του Συλλόγου των Γονέων να ιδωθεί το σχολείο όχι μόνο ως αυστηρά χώρος εκπαίδευσης αλλά και ως χώρος διασκέδασης και ψυχαγωγίας και αυτό σε αντιδιαστολή με την δεύτερη ανάρτηση όπως (β) ανωτέρω σχετικό. Βέβαια για να μπορέσει να περπατήσει μια τέτοια προσπάθεια θα έπρεπε να υπήρχε ένας ικανοποιητικός αριθμών γονέων (και όχι μόνο) που θα έδειχναν ενδιαφέρον αλλά εξίσου αναγκαία κρίνεται η προθυμία και η ενθάρρυνση και από τον χώρο της σχολικής κοινότητας.

7. Πριν κάποιες μέρες, αρκετές όμως πριν γίνει η πρώτη ανάρτηση του κ. Στούπα, έγινε μια πρόταση από την νέα διευθύντρια του Γυμνασίου μας την κ. Μαυρωτά και αυτή ήταν να διερευνηθεί από το Σύλλογο των Γονέων η δυνατότητα να παραμένει ο αύλειος χώρος του σχολείου μας ανοικτός κατά τις απογευματινές ώρες, έτσι ώστε να γίνει χρήση των ήδη υπαρχόντων αθλητικών εγκαταστάσεων, με την απαραίτητη εποπτεία γονέων οι οποίοι, εθελοντικά, θα επιβλέπουν και θα περιφρουρούν τους χώρους που διατίθενται, έτσι ώστε να προστατευθεί η υλική περιουσία του σχολείου αλλά και να αποφευχθούν συμβάντα που δεν θα άρμοζαν σε έναν τέτοιο χώρο.

8. Πριν οριστικοποιηθεί κάποια δική μας απόφαση ακολούθησε συγκυριακά νέα πρόταση από μέλη του ΠΑΟΜ για χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Γυμνασίου. Ο Σύλλογος πρόσκειται θετικά στην πρόταση αυτή όμως διευκρινίστηκε τότε αλλά επισημαίνεται και τώρα ότι “δεν παραχωρούνται χώροι για προγράμματα, τα οποία απευθύνονται επιλεκτικά σε μεμονωμένους μαθητές ή σε ομάδες μαθητών, με κριτήρια οικονομοτεχνικά και αποκλείουν άλλους μαθητές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα”, σύμφωνα με την Φ3/158/Γ1/210/20-02-1998 εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας.

9. Οπότε συνοψίζοντας, θα μπορούσε να διατίθεται, απογευματινές ώρες, ο αύλειος χώρος του Γυμνασίου και να γίνεται χρήση των αθλητικών του εγκαταστάσεων. Στο έργο αυτό θα μπορούσαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους τα μέλη του ΠΑΟΜ χωρίς να εγερθεί οποιαδήποτε οικονομική αμφίδρομη απαίτηση είτε μεταξύ των παιδιών που θα προσέρχονται στο σχολείο και του ΠΑΟΜ, είτε μεταξύ του Γυμνασίου και του ΠΑΟΜ.

10. Βέβαια για τα ανωτέρω θα πρέπει να ενημερωθεί και να αναζητηθεί η έγκριση της οικείας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου μας.

11. Καταλυτικής σημασίας είναι όμως η παρουσία των γονέων (όσων τελικά εμπλακούν) ως αυτών που θα επιτηρούν και θα επιβλέπουν τον χώρο του σχολείου μας για τους λόγους που προαναφέραμε. Με άλλα λόγια, το αν θα μπορέσουμε να έχουμε ένα “ανοικτό” σχολείο εναπόκειται στην προθυμία αλλά και τον αριθμό αυτών των γονέων που θα θελήσουν να συμμετέχουν σε αυτή την διαδικασία.

12. Έτσι λοιπόν καλούμε όσοι γονείς θέλουν και μπορούν να δηλώσουν το ονοματεπώνυμό και κάποια στοιχεία επικοινωνίας είτε στο Γυμνάσιο τηλ. 22280-22518 , είτε στο email sylogos.g.k.gym.psachnvn@gmail.com.

13. Αν όντος υπάρξει ανταπόκριση, εισηγούμαστε προς το Συμβούλιο της Σχολικής Κοινότητας του Γυμνασίου Ψαχνών να καταρτιστεί καθηκοντολόγιο στο οποίο θα γίνεται καταγραφή των υποχρεώσεων των εκάστοτε εμπλεκομένων στην ανωτέρω διαδικασία.

14. Τελικά όπως κάποιος αντιλαμβάνεται μετά και τα ανωτέρω, η ανάρτηση του κ. Στούπα ήταν λίγο άδικη, ως μια πετριά προς το σχολείο μας προερχόμενη από το πουθενά. Παρόλα αυτά αν εμείς δεν καταλάβαμε κάτι σωστά, είμαστε στην διάθεση του κ. Στούπα αλλά και οποιουδήποτε άλλου αξιότιμου γονέα για να συζητήσουμε οποιοδήποτε θέμα αφορά το Γυμνάσιό μας και όχι μόνο και να συνδράμουμε όπου αυτό είναι εφικτό.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΨΑΧΝΩΝ.

Γεώργιος Ι. Αλεξίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου