Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

ΓΟΝΕΙΣ..........ΟΙ ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ !!!



Γράμμα από έναν Γονιό

Κουρασμένοι από το άγχος της καθημερινότητας ,μπερδεμένοι με τα οικονομικά μας, άβουλοι στο να περνούμε αποφάσεις. Σοφέρ των παιδιών μας από τα αγγλικά στα γερμανικά, και από τα αρχαία στα μαθηματικά. (Ενισχύοντας συνειδητά την παραπαιδεία) Πολλοί από μας κάνουν και δυο δουλειές για να τα “φέρουν βόλτα” όπως λέει ο λαός μας. Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε και την αγωνιά μας για το μέλλον τους, τον φόβο μας μην μπλέξουν με τα ναρκωτικά, την αγνοία μας σχετικά με το ( φέις μπούκ), τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που έχει πάρει το αλκοόλ και γενικά κάθε μορφή αλητείας. Και αφού κάνουμε τόσα πολλά για αυτά και για το (καλό) τους, υπάρχουν αλλά τόσα που δεν κάνουμε!!!!!. Και θα σας πω τι ΔΕΝ κάνουμε:

ΔΕΝ ξέρουμε να ακούμε. Αυτά μας μιλάνε, μας στέλνουν μηνύματα ,αλλά εμείς βιαζόμαστε να βάλουμε το φαί για την άλλη μέρα ή να απλώσουμε τα ρούχα.

ΔΕΝ ενδιαφερόμαστε παρά μόνο με αυτά που είναι δίπλα μας. Αν εμείς φτιάξαμε τοίχους δίπλα μας και λέμε «Αυτά με ενδιαφέρουν, τα άλλα δεν είναι δική μου δουλειά, ας τα κάνουν άλλοι». Τους δείχνουμε ότι βολευόμαστε και έτσι πολύ πολύ εύκολα τους μαθαίνουμε την αδιαφορία.

Δεν μοιραζόμαστε την ζωή με τα παιδιά μας. Η ζωή δεν είναι μόνο ότι βλέπουμε στην τηλεόραση ή ότι διαβάζουμε στις εφημερίδες που σχεδόν πάντα έχουν ειδήσεις τραγικές ,απαισιόδοξες και ένα δελτίο καιρού που θυμίζει τσόντα. Την ίδια στιγμή συμβαίνουν πράγματα θαυμάσια, σπουδαία, και φανταστικά. Να τους πούμε για τη χαρά της ζωής. Για να το κάνουμε αυτό όμως πρέπει να βρούμε τη δική μας χαρά και τη δική μας τρέλα .

Δεν λέμε αλήθειες. Τους παρουσιάζουμε πολλές φορές τον έξω κόσμο σαν κήπο με λουλούδια και θαύματα. Και όταν στην εφηβεία ανοίξουν την πόρτα με ανυπομονησία, θα διαπιστώσουν ότι δεν είναι προετοιμασμένα να ζήσουν την πραγματικότητα. Γιατί δεν τους λέμε ότι έχουν την δυνατότητα της εκλογής; Ότι μπορούν να γίνουν άνθρωποι της αγάπης αντί για ηττημένοι;

Δεν τους δίνουμε σωστές αλλά λανθασμένες εντυπώσεις. Τα αφήνουμε να πιστεύουν ότι είμαστε τέλειοι και σοκάρονται αφάνταστα όταν ανακαλύπτουν ότι δεν είμαστε.

Δεν τα μαθαίνουμε να έχουν αντιστάσεις στα μηνύματα των καιρών. Πρέπει να μάθουν να ξεχωρίζουν το [δεν μπορώ] από το (δεν θέλω). Αυτό το δεν θέλω.....Πολύ θλιβερή κουβέντα!! Η το ότι (Έτσι είναι τα πράγματα και δεν γίνετε τίποτα)!! Πάντα υπάρχει κάτι να γίνει!!!

Δεν τα προδιαθέτουμε σωστά. Τα προδιαθέτουμε άσχημα, λέμε δηλ. «Σ αυτόν τον κόσμο ή θα τους φας ή θα σε φάνε»!!! Ζούμε σε ένα ανόητο κόσμο που πιστεύει ότι όλα πρέπει να βρίσκονται σε μια ευτυχισμένη αποκορύφωση. Αυτό που μας μαθαίνει η τηλεόραση!! Την ανοίγουμε και βλέπουμε κάποιους ανθρώπους να παθαίνουν ΑΜΟΚ με τα νέα «κόρν φλέικς». Βλέπουμε να είναι ευτυχισμένοι άνθρωποι με τόσο απλά πράγματα, όπως ένα απορρυπαντικό. Και αναρωτιόμαστε γιατί να μην είμαστε και εμείς;

Δεν τους μαθαίνουμε τον πόνο. Όμως χρειαζόμαστε τον πόνο για να μας διδάξει ΖΩΗ, την δυστυχία για να μας διδάξει ΧΑΡΑ, και την αρρώστια για να μας διδάξει ΥΓΕΙΑ. Έχω μάθει ένα σωρό υπέροχα πράγματα μέσα από οδυνηρές καταστάσεις.

Δεν επικοινωνούμε με τα παιδιά μας. Για να επικοινωνήσουμε πρέπει να μάθουμε να ..σκύβουμε, να βρεθούμε πρόσωπο με πρόσωπο. Να μπούμε στον κόσμο τους, όχι αυτά στον δικό μας. Να τα ρωτήσουμε τι βλέπουν; τι αισθάνονται; τι νιώθουν;
Λυπάμαι πολύ όταν ακούω γονείς να λένε: «Και τι να κάνω; Δεν είμαι παρά ένας γονιός». Τι σημαίνει αυτό; Σαν γονείς μπορούμε να κάνουμε τα πάντα!!!

Αγαπητοί μου γονείς πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Είμαστε 95% υπεύθυνοι για την συμπεριφορά, την αγωγή και τους τρόπους των παιδιών μας. Οι εποχές είναι περίεργες. Κάποια παιδιά είναι σαν αγρίμια! Είναι παιδιά που πλήττουν, που είναι επιθετικά, που σκοτώνουν τον αυθορμητισμό και την έκπληξη τους. Παιδιά με ξεχασμένες αξίες και έλλειψη σεβασμού. Με αυθάδεια και κακούς τρόπους. Και όλα αυτά που τα έμαθαν; Στο σχολείο; Ή Στο σπίτι τους; Εγώ νομίζω: Στο σπίτι τους. Στο σπίτι διδάσκετε η προσωπική ολοκλήρωση και αξιοπρέπεια. Το σπίτι τους, θα τους βάλει όρια και τα έχουν τόσο ανάγκη!!!

Τώρα το σχολείο μας: Βρίσκετε σε αθλία κατάσταση. Κάποιοι λοιπόν μαθητές: Σπάζουν τζάμια, πόρτες, θρανία και ότι βρίσκετε στο πέρασμα τους!! Καταστρέφουν χωρίς καμιά αναστολή και με πολλή “μαγκιά”. Παράθυρα χωρίς τζάμια και κουρτίνες, πίνακες χαραγμένοι, τοίχοι με πατημασιές κ.τ.λ. Με αποκορύφωμα να ουρήσουν στο καλάθι των αχρήστων σε μια αίθουσα!!!!

Το πρώτο που πρέπει να δείξουμε στα παιδιά μας είναι το απίστευτο ΧΡΥΣΟΡΥΧΕΙΟ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ που διαθέτουν. Να τα πείσουμε ότι έχουν δυνατότητες και ικανότητες, να βάζουν στόχους. Να ενισχύουμε την αυτοπεποίθηση τους, να τους δίνουμε σιγουριά. Να πατάνε γερά στα πόδια τους και να κοιτάζουν το μέλλον τους αισιόδοξα. Τα παιδιά το μόνο που θέλουν είναι: ΑΓΑΠΗ και ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ!!!! Αν εμείς π.χ τσακωνόμαστε, βρίζουμε, είμαστε βίαιοι και δεν σεβόμαστε, το ίδιο θα κάνουν κι αυτά. Αν ακούνε τις αρνητικές μας κρίσεις για το σχολείο και τους καθηγητές ,θα έχουν αρνητική και εριστική συμπεριφορά στο σχολείο. Αντιρρήσεις...ναι, διαφορετικές γνώμες ...ναι. Απόψεις όμως βασισμένες πάνω στην αλήθεια και με αποδείξεις. Με επιχειρηματολογία και σοβαρότητα. Και πάντα στα πλαίσια του διαλόγου.

Θέλουν στοργή γιατί μέσα από αυτή μαθαίνουν την αγάπη, την υπομονή, την κατανόηση και την συμμετοχή!!! Ξεχνάμε να τους λέμε καλά λόγια όπως: “σ' αγαπώ” ή
“είσαι όμορφη σήμερα”. Λέμε όμως καλά λόγια στους συναδέλφους μας, στους φίλους μας και στους γείτονες μας. Πρέπει να μάθουν να αγαπούν και να προσέχουν τον εαυτό τους να τον έχουν ψηλά. Θυμάμαι την απάντηση της Μήδειας όταν ο χορός της λέει: “Τι απομένει, Μήδεια; Όλα γκρεμίστηκαν, όλα χάθηκαν” Και η Μήδεια απαντάει: “Τι απομένει; ΕΓΩ!!!”. Σοφή η απάντηση της Μήδειας!! Ποτέ δεν έχω δει, δυο πρόσωπα εντελώς ίδια και αυτό μου αρέσει! Το κάθε ένα είναι ένας συνδυασμός που δεν θα ξανασυμβεί στην ανθρωπότητα. Τι θαρρείτε on αυτή η μοναδικότητα τους ανήκει χωρίς αιτία;;;;;

Όλοι ήμασταν παιδιά, όλοι μαθαίναμε τον κόσμο ψαχουλευτά. Δεν γεννηθήκαμε γονείς, ούτε αυτό σπουδάζετε. Πρέπει όμως να πάρουμε τα μέτρα μας και για άλλη μια φορά να βάλουμε τα δυνατά μας, γιατί τα πράγματα είναι πολύ επικίνδυνα. Πρέπει να τα <μαζέψουμε> να τα συμβουλέψουμε πάλι από την αρχή. Δεν μπορεί ο καθηγητής να κάνει μάθημα και ο μαθητής να πίνει γάλα ή να τρώει. Δεν μπορεί να μπαίνει ο καθηγητής στην αίθουσα και οι μαθητές να μην σηκώνονται. Στην ιεραρχία του σχολείου δεν είμαστε όλοι ίσοι. Δεν γίνετε κάποια παιδιά να θίγουν, να προσβάλουν, να μειώνουν , χωρίς παρατήρηση και τιμωρία. Όταν άκουσα την καθαρίστρια να λέει ότι: Βρήκε ούρα στο καλαθάκι των απορριμμάτων, ντράπηκα τόσο πολύ που δεν είχα μάτια να κοιτάξω τους καθηγητές. Νομίζω ότι όλοι μας θέλουμε να ερχόμαστε στο σχολείο με το κεφάλι ψηλά και όχι με το κεφάλι κατεβασμένο .Ν' αφήσουν λοιπόν τις καταλήψεις και τις αποχές και αν θέλουν να διεκδικούν να το κάνουν μέσα από την δημοκρατική οδό τηρώντας τους κανόνες και τις απαραίτητες διαδικασίες.

Όσο για τους καθηγητές...........αυτοί κι αν δεν θέλουν υποστήριξη!!! Που έχουν να αντιμετωπίσουν παιδιά με προβλήματα, ιδιοτροπίες, αυθάδεια και αδιαφορία. Πρέπει επί τέλους και αυτοί να ακουστούν. Επωμίζονται ένα μεγάλο βάρος. Να μας πουν τα προβλήματα τους και τις θέσεις τους. Μπαίνουν στις αίθουσες κάθε μέρα και έχουν μια πιο σαφή εικόνα όλης της κατάστασης. Γίνονται γεγονότα που τους φέρνουν σε πραγματικά δύσκολη θέση. Εξάλλου ότι “χωράφι” τους δώσουμε εμείς οι γονείς, αυτό θα καλλιεργήσουν. Αν τους δώσουμε ένα χωράφι εύφορο, θα το σπείρουν και θα αποδώσει καρπούς. Αν τους δώσουμε ένα χωράφι γεμάτο τσουκνίδες και αγκάθια, τι να κάνουν κι αυτοί; Όσο καλή διάθεση και να υπάρχει, τα αγριόχορτα είναι αγριόχορτα! Μαθαίνω για απαράδεκτες συμπεριφορές των παιδιών προς αυτούς και ντρέπομαι!!

Στη δύσκολη φάση που είναι τώρα το σχολείο μας πρέπει να στραφούμε στους καθηγητές και αρχικά να τους ζητήσουμε ένα μεγάλο Συγνώμη!!!! Μετά Κατανόηση και τέλος Βοήθεια!!(Βασικά να τους ρωτήσουμε αν είναι διατεθειμένοι κι αυτοί να κάνουν μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα “ παιδιά”) Αν ανοίξουμε το λεξικό στη λέξη “ γέφυρα” θα διαβάσουμε :«κάτι που ενώνει ένα κενό» Αν τους πούμε λοιπόν: ξαναρίξτε τις γέφυρες στη γνώση, στην υπομονή και στην αγάπη με έναν άλλο τρόπο. Τι πιστεύεται θα είχε καλή επίδραση στα παιδιά; Ν 'αρχίσουμε με μια κοινή βάση. Σαν άνθρωπος προς άνθρωπο !!! Αν λέγανε την αλήθεια στα παιδιά, αυτό που πραγματικά συμβαίνει ότι δηλαδή : Μαθαίνω και εγώ για να σας διδάξω περισσότερα . Αναζητώ την σοφία για να ενθαρρύνω την αλήθεια σας.

Γίνομαι πιο συνειδητός και ευαίσθητος, για να δεχθώ καλύτερα την συνείδηση σας και την ευαισθησία σας. Κι εγώ κλαίω , δεν ξέρω τα πάντα, δεν είμαι αυθεντία , νοιάζομαι όμως για εσάς . Τι νομίζεται θα έχει καλά αποτελέσματα ; Εγώ νομίζω ΝΑΙ

Σε μια αίθουσα αν αναζητήσουν συμπαθητικά μάτια είμαι σίγουρη ότι δεν θα βρουν πολλά . Κορυφές μαλλιών . ναι. Μολύβια που τρέχουν... ναι. Αλλά μάτια όχι. Λίγα είναι τα μάτια που ανταποκρίνονται σε οτιδήποτε πουν. Τους φέρνουν σε τέτοια κατάσταση οι μαθητές που το 95% των λόγων τους είναι :κάτσε καλά -κλείσε την πόρτα - κάνε ησυχία - μάζεψε το στυλό σου- μην μιλάς.
Αναγκάζονται δηλαδή να τροφοδοτούν τα παιδιά με λόγια αντί να συζητούν μαζί τους !

Πρέπει όλοι μαζί να φτιάξουμε πάλι ομάδες, για να μάθουν να εμπιστεύονται, να πιστεύουν και να συνεργάζονται. Ο τρόπος που οι γονείς και οι καθηγητές μιλάνε, είναι καθοριστικός .Έτσι λοιπόν μέσα από αυτούς το παιδί μαθαίνει:
Από την αντίληψη μας (που μπορεί να είναι θολή η διαυγής)
Από την σκέψη μας (που μπορεί να είναι συγκεχυμένη ή οργανωμένη)
Από τα πιστεύω μας (που μπορεί να είναι ανόητα ή σοφά)
Και από τα όνειρα μας που μπορεί να είναι άχρωμα ή χρυσά)
Ένα παιδί έχει δικαίωμα να παίρνει υγιεί μηνύματα από τους ενήλικες.

Μέσα στο σύμπαν είμαστε απειροελάχιστοι όμως χρειαζόμαστε την εντύπωση πως (μετράμε). Ότι το άτομο μας απαιτεί προσοχή . Είναι λάθος να νοιώθουμε αγνοημένοι ή μη συμμετέχοντες. Να δώσουμε στα παιδιά να καταλάβουν ότι όταν μιλάνε «κρεμόμαστε» από τα χείλη τους, ότι τα προσέχουμε και τα ακούμε. Αν σε ένα δύσκολο παιδί του λέγαμε (έχεις δυνατότητες ,υπάρχουν μέσα σου, θα τις βρούμε μαζί ) ...Τι πιστεύετε; θα είχαμε καλά αποτελέσματα ; Εγώ πιστεύω πως.. Ναι!!!! Ανπ.χ. από τις 5 ερωτήσεις ένας μαθητής, απαντήσει στη μια, καλό θα ήταν να μην σταθούμε στις 4 που δεν απάντησε αλλά στη μία που ήταν σωστή, λέγοντας του ότι αύριο θα έχει 2 σωστές. Αυτό σημαίνει αγάπη, να βλέπουμε κάτι ωραίο και να το λέμε. Η γιαγιά μου έλεγε ότι: με το μέλι πιάνονται οι μύγες όχι με το ξύδι.

Ας πούμε λοιπόν στους καθηγητές να παρουσιάσουν το νέο τους πρόσωπο, να τα γοητεύσουν, να τα κερδίσουν. Θα είναι μεγάλη πρόκληση για αυτούς!!! Πρέπει να στηριχτούμε στους καθηγητές γιατί είναι άνθρωποι που διάβασαν πολύ, έκατσαν χρόνια στα θρανία, κόπιασαν και τελικά κατάφεραν να σπουδάσουν και πολλές φορές κάτω αντίξοες συνθήκες. Έχουν μεταδοτικότητα, μέθοδο και σειρά.

Αυτά που γράφω δεν είναι υποδείξεις. ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΟΝΙΖΩ!! Οι εκπαιδευτικοί ξέρουν καλά τη δουλειά τους, απλά καταθέτω κάποιες απόψεις μου με την ελπίδα ότι οι συγχρονισμένες προσπάθειες μας θα φέρουν καλό αποτέλεσμα. Αποτέλεσμα στη συμπεριφορά αλλά και στη γνώση. Άκουσα τελευταία: πως πρέπει να μοιράζουμε τη γνώση μας άφοβα γιατί η γνώση είναι το μόνο πράγμα, που όταν διαιρείτε αμέσως πολλαπλασιάζετε!!!!!!!!

Βασιλική Α Χειμώνα

ΠΑΙΔΙΑ... ΕΝΑΣ ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ



Γράμμα από έναν Γονιό

Παιδιά.....Εδώ είναι το θέμα!!!

Πολλά από αυτά έχουν σοβαρά προβλήματα. Το σπίτι τους δεν είναι κυματοθραύστης με αποτέλεσμα να γίνετε το σχολείο. Τα περισσότερα παιδιά σήμερα είναι φυγόπονα και ιδιοτελή. Τα χαρακτηρίζει η αχαριστία και η αδιαφορία. Δεν έχουν όρεξη να δουλέψουν ή να κουραστούν. Έχουν ελευθερίες που δεν μπορούν να χειριστούν. Παράδειγμα μαθητή που στην κατάληψη είπε : «Θα τα σπάσω και θα τα πληρώσω»!!!!
Δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη. Είναι αυστηροί κριτές σε όλα, χωρίς να όμως να κρίνουν τις πράξεις τους. Δεν γίνετε να μην σέβονται τον χώρο που βρίσκονται και να τον καταστρέφουν. Είναι φοβερό το πόσο λίγο αυτοσεβασμό και αυτοπεποίθηση έχουν.

Ξεχνάνε ότι εκτός από δικαιώματα έχουν και υποχρεώσεις. Δεν επιτρέπεται να φεύγει καθηγήτρια μέσα από την τάξη με κλάματα!!!! Ούτε να μην μπορεί να κάνει το μάθημα της επειδή κάποια παιδιά κάνουν φασαρία, φωνάζουν, σηκώνονται ή παίζουν με τα κλειδιά τους!!!! Πρέπει λοιπόν γονείς και καθηγητές να ενωθούμε .Όχι να κάνει παρατήρηση ο καθηγητής και εμείς να του ζητάμε τον λόγο . Μαζί πρέπει να τους δείξουμε τον δρόμο του ενδιαφέροντος , τον δρόμο της ελπίδας, της εμπιστοσύνης, της καλοσύνης. Να τους πούμε και για τον άλλο δρόμο, τον δύσκολο, τον δρόμο της απελπισίας, της δυστυχίας, τον δρόμο που αν τον ακολουθήσουν θα κάνουν τη ζωή των άλλων δύσκολη. Γιατί όμως αυτομαστίγωμα χωρίς λόγο;;; Να τα πείσουμε ότι αν δεν αποφασίσουν να διευθύνουν την ζωή τους, θα το κάνει κάποιος άλλος και αυτό μπορεί να μην έχει ευχάριστα αποτελέσματα.

Εκτός όμως από αυτά τα παιδιά υπάρχουν και τα αλλά. Παιδιά με στόχους και μια ωριμότητα που εντυπωσιάζει. Που έχουν συνέπεια και είναι τυπικά. Που μπορεί να μην είναι και πολύ καλοί μαθητές όμως προσπαθούν. Που θέλουν μια εξασφαλισμένη μόρφωση, που είναι κι αυτά στην εφηβεία και έχουν να παλέψουν με ένα θεριό. Που διψούν για γνώσεις.
Τρελαίνομε όταν ακούω για το «Έτος του παιδιού» η για την «Ημέρα του παιδιού». Κάθε μέρα είναι μέρα του παιδιού και έχουν απόλυτα την ανάγκη μας. Βρίσκονται μέσα σε ένα« άθλιο σύστημα παιδείας» Είναι παγιδευμένα και περιμένουν να αλλάξει ο ορίζοντας. Αφήστε που τα Ελληνόπουλα εργάζονται σκληρά, διαβάζουν περισσότερο από κάθε άλλον Ευρωπαίο συνομήλικο τους. Το θέμα είναι όμως ότι δεν μαθαίνουν αλλά παπαγαλίζουν με αποτέλεσμα να ξεχνούν. Και λαός χωρίς μνήμη είναι λαός χωρίς ιστορία.

Είδατε πώς υπερασπίστηκαν τον εαυτό τους στο θέμα της αποχής; Αντάλλαξαν απόψεις, ενώθηκαν, έκαναν προτάσεις , μπήκαν στο διαδίκτυο και έψαξαν για τα δικαιώματα τους. Πάνω σε αυτή την βάση λοιπόν θα πρέπει να πατήσουμε. Ανάθεση ευθυνών για τον χώρο τους, με σωστό τρόπο και όχι με υπερβολές. Να τα μάθουμε να υπερασπίζονται την τάξη τους γιατί αυτό θα τα κάνει να ελέγχουν και να σταματούν όποιον ξεπερνά τα όρια. Τις καταστροφές στο σχολείο δεν τις κάνουν ούτε οι καθηγητές ούτε ο γυμνασιάρχης τις κάνουν κάποιοι μαθητές.

Βασιλική Α Χειμώνα

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ 06-10-2010



Στις 6-10-2010, ημέρα Τετάρτη και ώρα 20:00 συνεδρίασε το Δ.Σ, με θέματα όπως αναλύονται παρακάτω.

ΣΚΟΠΟΣ

Σκοπός της συνεδρίασης είναι η ενημέρωση των μελών του Δ.Σ για τα τρέχοντα θέματα.

ΘΕΜΑΤΑ

1. Σύμπτυξη τμημάτων.

α. Ιστορικό.

Κατόπιν προφορικής συνομιλίας με τον Δντη του Γυμνασίου ενημερωθήκαμε ότι είχε αποφασιστεί από την Δευτεροβάθμια του Νομού μας η ενοποίηση τμημάτων, κυρίως τμημάτων της Β' Γυμνασίου, από τέσσερα να συμπτυχθούν σε τρία, όπως αυτό είχε ζητηθεί από το Υπουργείο Παιδείας. Σε συνέχεια του πρακτικού της 03-02-2010, στο οποίο κοινοποιήθηκαν τα αποτελέσματα των εκλογών για το νέο Δ.Σ του Συλλόγου, αναγράφηκαν τα ονόματα των μελών τα οποία θα συμμετέχουν στην Ένωση Γονέων όπως και στη Σχολική Επιτροπή. Για τα άτομα αυτά θα έπρεπε να είχαν προβλεφθεί και αναπληρωματικά μέλη.

Ο Σύλλογος των Καθηγητών όμως αντέδρασε άμεσα και μετά από συνεδρίαση που πραγματοποίησε, συνέταξε υπόμνημα το οποίο κατέθεσε αντιπροσωπεία του Συλλόγου Καθηγητών στην Δευτεροβάθμια. Στο υπόμνημα γινόταν αιτιολόγηση των αρνητικών επιπτώσεων της επικείμενης σύμπτυξης των τμημάτων. Αποτέλεσμα αυτής της κινητοποίησης ήταν η άρση της αρχικής πρότασης της Δευτεροβάθμιας και η διατήρηση των τμημάτων όπως αρχικά είχαν προγραμματιστεί.

β. Συζήτηση

Κατόπιν των ανωτέρω και μετά την ενημέρωση των μελών του Δ.Σ πάρθηκε ομόφωνα η απόφαση ότι ο Σύλλογός υποστηρίζει την θέση του Συλλόγου των Καθηγητών και θα σταθεί αλληλέγγυος στην απόφαση των Καθηγητών για την μη σύμπτυξη των τμημάτων, μιας και αυτό δρα αρνητικά στην μαθησιακή διαδικασία των μαθητών.

2. Τμήματα ένταξης.

α. Ιστορικό.

Για την φετινή σχολική χρονιά δεν έχουν ξεκινήσει τα τμήματα ένταξης όπως και η ειδική τάξη. Λόγω αυτών έχει εγερθεί προβληματισμός με την εγγραφή στην Α Γυμνασίου ενός μαθητή ΑμΕΑ και ποιο συγκεκριμένα εάν μπορεί να ενταχθεί σε κανονικό τμήμα όπως και ποιος είναι αρμόδιος να γνωμοδοτήσει για το εν λόγω θέμα (το ΚΕΔΔΥ ή άλλη αρχή).

Πληροφοριακά παραθέτουμε τα παρακάτω:

Τι είναι το ΚΕΔΔΥ

Στις έδρες όλων των νομών έχουν ιδρυθεί με τον νόμο 2817/2000 τα Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕΔΔΥ ) ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες θεωρούνται τα άτομα εκείνα που για τον άλφα ή βήτα λόγω δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις εκπαιδευτικές ανάγκες των σχολείων.
Πιο συγκεκριμένα τα άτομα αυτά μπορεί να είναι:

Μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

1. μαθητές που έχουν κινητικά προβλήματα (δυσκολία στην κίνηση)

2. Οι μαθητές που έχουν προβλήματα με τα μάτια τους ,τα αυτιά τους (δυσκολεύονται να δουν στον πίνακα,να ακούσουν τον δάσκαλο κ.τ.λ)

3. Οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες (δυσκολεύονται σε μερικά μόνο μαθήματα ,στην ανάγνωση ,γραφή ,αριθμητική κτλ)

4. Οι μαθητές που έχουν ψυχολογικά προβλήματα (παιδιά που δεν νιώθουν καλά και δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν ,να διαβάσουν ,να γράψουν κτλ)

5. Οι μαθητές που έχουν δυσκολίες στην κοινωνική τους ζωή (δυσκολεύονται να κάνουν παρέες, να παίζουν με τους συμμαθητές τους κτλ)

6. Μαθητές που έχουν νοητική υστέρηση (δυσκολεύονται να αντιληφθούν και να καταλάβουν εύκολα όλα όσα συμβαίνουν γύρω τους)

Όλες οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν αποφασίσει πως όλοι αυτοί οι μαθητές χρειάζονται μια ιδιαίτερη φροντίδα. Έτσι και η χώρα μας έχει δημιουργήσει νόμους οι οποίοι καθορίζουν το ειδικό προσωπικό ,τους τρόπους και τα μέσα με τα οποία το κράτος ,οι υπηρεσίες και τα σχολεία θα βοηθήσουν όσο γίνεται καλύτερα αυτούς του μαθητές .
Για να βοηθηθούν καλύτερα αυτοί οι μαθητές πρώτα - πρώτα πρέπει να βρούμε ποιοι είναι ,σε ποια σχολεία φοιτούν ,ποιες είναι οι δυσκολίες τους ,ποιες είναι οι εκπαιδευτικές τους ανάγκες ,πού και με ποιον τρόπο θα πάρουν περισσότερη βοήθεια.
Όλα αυτά τα κάνει το ΚΕΔΔΥ.

Τα βήματα είναι τα εξής:

1. Ο γονιός και οι δάσκαλοι που γνωρίζουν καλά τον μαθητή συμφωνούν πως ο μαθητής δυσκολεύεται στο σχολείο (όχι όμως επειδή τεμπελιάζει ο μαθητής).

2. Οι γονείς επικοινωνούν με το ΚΕΔΔΥ (τηλ. 2221041225, 2221041235, 2221041345, mail@kday.eyv.sch.gr) και κλείνεται ένα ραντεβού

3. Οι γονείς με τον μαθητή πηγαίνουν στο ΚΕΔΔΥ (9ο ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΨΑΧΝΩΝ 34600 ΧΑΛΚΙΔΑ).

4.Ο μαθητής αξιολογείται από εκπαιδευτικό της Ειδικής Αγωγής (στα μαθήματα) και αν χρειαστεί από ψυχολόγο (νοημοσύνη ,συναισθηματικά ) ,φυσιοθεραπευτή (κινητικά ,αισθητηριακά ) ενώ ο κοινωνικός λειτουργός διαμορφώνει το κοινωνικό ιστορικό σε συνεργασία με τους γονείς .


β. Συζήτηση

Κατόπιν αυτών αποφασίστηκε η περαιτέρω διερεύνηση της ανωτέρω περίπτωσης σχετικά με το τι προβλέπεται από το νόμο, την ενημέρωση πάνω στο θέμα αυτό από το ΚΕΔΔΥ όπως και ενέργειες που προβλέπονται από μέρους της Δευτεροβάθμιας. Επιπλέον θα πρέπει να μας ενημερώσει η Δνση του Σχολείου για τους λόγους που έχουν μειωθεί το τμήματα ένταξης. Από μέρους του ΚΕΔΔΥ ενημερωθήκαμε ότι μέχρι αρχές Οκτωβρίου θα πρέπει να έχουν εντοπιστεί οι μαθητές που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης για το αν θα ενταχθούν στα τμήματα ένταξης. Να απευθυνθεί ερώτηση προς την Δνση του Γυμνασίου για τα ανωτέρω και να γίνει οποιαδήποτε προσπάθεια εξομάλυνσης της διαδικασίας αυτής.

3. Εκπαιδευτικές εκδρομές.

α. Ιστορικό.

Από 04-10 Οκτωβρίου θα διοργανωθεί το 4ο φεστιβάλ ελληνικού ντοκιμαντέρ στην Χαλκίδα υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας. Η θεματολογία των προβαλλόμενων ντοκιμαντέρ του φεστιβάλ είναι μεγάλη όπως και τα αφιερώματα στην Εύβοια.

β. Συζήτηση

Ενημερώθηκαν τα μέλη του ΔΣ για το ανωτέρω θέμα και αποφασίστηκε η ενημέρωση του Συλλόγου των Καθηγητών για την διερεύνηση πιθανότητας επίσκεψης στο εν λόγω φεστιβάλ.

4. Μετακινήσεις μαθητών.

α. Ιστορικό.

Το Γυμνάσιο Ψαχνών καλύπτει τις μαθησιακές ανάγκες μαθητών αρκετών Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου Μεσσαπίων. Η μετακίνηση των μαθητών από και προς το Γυμνάσιο καλύπτεται από δρομολόγια λεωφορείων του ΚΤΕΛ που έχουν διατεθεί αποκλειστικά για το σκοπό αυτό από τη Νομαρχία Εύβοιας. Ο αριθμός των μαθητών που εξυπηρετούνται όμως είναι μεγαλύτερος από τον προβλεπόμενο αριθμό θέσεων των μέσων αυτών. Αποτέλεσμα τούτου είναι η μετακίνηση υπεράριθμων μαθητών ή εξαναγκασμός κάποιων εξ αυτών στην χρήση της υπεραστικής συγκοινωνίας αλλά με ωράριο που παρουσιάζει μεγάλες χρονικές αποκλίσεις από το μαθητικό ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου. Ο αριθμός των μαθητών που μετακινούνται με τον προαναφερόμενο τρόπο είναι 125 άτομα. Πιο αναλυτικά και με βάση τα στοιχεία που μας προσκόμισε η Δνση του Γυμνασίου έχουμε:


Αφετηρία - Επιστροφή Αριθμός Μαθητών
Πολιτικά 30
Τριάδα 38
Σταυρό 7
Νεροτριβιά 12
Κυπαρίσσι 6
Κοντοδεσπότι 6
Μακρυμάλλη 6
Ν. Αρτάκη 1
Καστέλα 19

β. Συζήτηση.

Ενημερώθηκαν τα μέλη του ΔΣ για το ανωτέρω θέμα όπως και η Δνση του Γυμνασίου και αποφασίστηκε η αποστολή εγγράφου προς τη Νομαρχία και τη Δκση των ΚΤΕΛ στο οποίο θα αναδεικνύεται το ανωτέρω πρόβλημα όπως και ............... επίλυσης του προβλήματος.

5. Διαμόρφωση βόρειου αύλειου χώρου σχολείου.

α. Ιστορικό.

Σε συνέχεια πρακτικού της 18/05/2010 συναντήσαμε τον κ. Ανυφαντή, υπάλληλο της Πολεοδομίας της Νομαρχίας Εύβοιας και μας ενημέρωσε ότι στις 29 Σεπτεμβρίου συζητήθηκε το αίτημα περί της κατεδάφισης των παλιών τουαλετών του βόρειου αύλειου χώρου του Γυμνασίου, με θετική γνωμοδότηση. Αυτό που απομένει είναι η αποστολή της απόφασης στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Μεσσαπίων για τα περαιτέρω.

β. Συζήτηση.

Ενημερώθηκαν τα μέλη του ΔΣ για το ανωτέρω θέμα και αποφασίστηκε η παρακολούθηση του θέματος από το Σύλλογος αρωγός των όποιων ενεργειών χρειάζονται και όπου κρίνεται σκόπιμο θα συνδράμει ανάλογα.


6. Αντικατάσταση παραθύρων νότιας πλευράς διώροφου κτηρίου.

α. Ιστορικό.

Σε συνέχεια πρακτικού της 08/04/2010 και 18/05/2010 και κατόπιν της συνάντησης που έγινε στις 14/05/2010 με τον Νομάρχη Εύβοιας κ.Μπουραντά , παρουσία της βουλευτού κ. Κατερίνας Περλεπέ και των Δ.Σ Λαφαζάνη Γεώργιου και Μαυρογένη Αθανάσιου, τέθηκε το θέμα της αντικατάστασης των νότιων παραθύρων του παλιού σχολικού συγκροτήματος του Γυμνασίου μας. Απόρροια της συνάντησης αυτής ήταν η θετική εισήγηση του κ. Νομάρχη για την έγκριση κονδυλίου 60.000 Ευρώ για την αντικατάσταση των παραθύρων. Η πορεία της απόφασης αυτής παρακολουθήθηκε τακτικά από τα μέλη του Συλλόγου. Στις 27 Σεπτεμβρίου σε συνάντηση που έγινε με την κ. Κουδούνη, Προϊσταμένη της Δνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, μας ενημέρωσε ότι βγήκε στη δημοσιότητα η πρόσκληση για την κατάθεση προσφορών, για το εν λόγω έργο, με πέρας υποβολής την 12/10/2010.

β. Συζήτηση.

Ενημερώθηκαν τα μέλη του ΔΣ για το ανωτέρω θέμα και αποφασίστηκε η παρακολούθηση του θέματος από το Σύλλογος αρωγός των όποιων ενεργειών χρειάζονται και όπου κρίνεται σκόπιμο θα συνδράμει ανάλογα.


7. Ενημέρωση για τη βία στο Σχολείο.

α. Ιστορικό.

Στην ιστοσελίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου έχουν αναρτηθεί συμβουλευτικά φυλλάδια για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας στα σχολεία. Τα φυλλάδια αυτά απευθύνονται στους καθηγητές των σχολείων, στους μαθητές και στους γονείς.

β. Συζήτηση.

Ενημερώθηκαν τα μέλη του ΔΣ για το ανωτέρω θέμα και αποφασίστηκε να εκτυπωθούν τα φυλλάδια αυτά σε αρκετό αριθμό αντιτύπων και να διανεμηθούν σε μαθητές και γονείς. Με τον τρόπο αυτό γίνεται μια προσπάθεια να καταδειχθεί ο καθοριστικός ρόλος που διαδραματίζουν στο σχολικό κλίμα, η σχολική διοίκηση και οι παρεμβάσεις των εκπαιδευτικών στην αναχαίτιση ή την εκδήλωση της βίαιης συμπεριφοράς από τους μαθητές. Θα πρέπει να γίνει προσπάθεια να αφυπνισθεί η συνείδηση όλων των μαθητών για την επίλυση προβλημάτων αυτής της φύσεως. Τέλος θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν – οριοθετηθούν οι ρόλοι των γονιών και των δασκάλων έτσι ώστε να διευκολυνθεί η επικοινωνία μεταξύ τους. Αυτό δεν μπορεί να είναι επιτεύξιμο παρά μόνο με την συνεχή ενημέρωση των δύο αυτών συντελεστών.


8. Προσεισμική ενίσχυση παλαιών κτιρίων.

α. Ιστορικό.

Ο Οργανισμός Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ) στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας, προχωράει ταυτόχρονα στην προμήθεια και την εγκατάσταση επιταχυνσιογράφων, ενώ από τις αρχές του 2011 θέτει σε εφαρμογή το νέο πλέγμα κανονισμών για την κατασκευή των κτιρίων – εναρμονισμένο με τους κανονισμούς δόμησης της Ε. Ε.
Το κέντρο βάρους θα πέσει και πάλι στην προσεισμική ενίσχυση παλαιών κτιρίων, ωστόσο, την ανάγκη να επιταχυνθεί ο ρυθμός των ελέγχων και των επεμβάσεων στα δημόσια κτίρια που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1959. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες κτίσματα –σχεδόν τα 2/3 του συνόλου– που είχαν κατασκευαστεί πριν από το 1959 χωρίς αντισεισμικές προβλέψεις πρέπει να αντικατασταθούν ή να ενισχυθούν. Εφικτή διαδικασία είναι ο έλεγχος ή οι επεμβάσεις στα δημόσια κτίρια υψηλής προτεραιότητας (σχολεία, νοσοκομεία κ. ά.). Το έλλειμμα στον τομέα παρακολούθησης της προσεισμικής δραστηριότητας αναμένεται να καλυφθεί με την εγκατάσταση των επιταχυνσιογράφων που θα καταγράφουν τη συμπεριφορά των κτιρίων. Τα όργανα θα εγκατασταθούν είτε σε τοποθεσίες περιοχών με αυξημένη σεισμική δραστηριότητα είτε σε κατασκευές ή θα βρίσκονται στο συρτάρι των δύο φορέων (Αστεροσκοπείο και ΙΤΣΑΚ) έτσι ώστε όταν υπάρχει σεισμική διέγερση, να ανασύρονται για εγκατάσταση.

β. Συζήτηση.

Ενημερώθηκαν τα μέλη του ΔΣ για το ανωτέρω θέμα και αποφασίστηκε η ενημέρωση της Δκσης του Γυμνασίου για το ανωτέρω θέμα. Επίσης θα πρέπει να διερευνηθεί μέσω των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου για το αν υπάρχει πλήρης φάκελος που να αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά των κτηρίων του Γυμνασίου -αρχιτεκτονική μελέτη, μελέτη στατικότητας και ότι άλλο προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.


ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ - ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ.

2. Να απευθυνθεί έγγραφη ερώτηση προς την Δνση του Γυμνασίου για τους λόγους που έχουν μειωθεί το τμήματα ένταξης και να καταβληθεί προσπάθεια να εξομαλυνθεί διαδικασίας λειτουργίας των τμημάτων ένταξης και της ειδικής τάξης.

7. Να συζητηθεί με το Σύλλογο Καθηγητών αν και κατά πόσο η εκτύπωση των φυλλαδίων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου σε αρκετό αριθμό αντιτύπων και η διανομή τους σε μαθητές και γονείς θα συνεισφέρει θετικά στο να ξεκινήσει ένας διάλογος για τα θέματα που άπτονται της βίας στους χώρους του σχολείου. Ταυτόχρονα να γίνει παράκληση προς τον Σύλλογο Καθηγητών για εξεύρεση τρόπων έτσι ώστε η ανωτέρω ενέργεια – ενημέρωση να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προβολή προς τους μαθητές εφαρμόζοντας την οποιαδήποτε παιδαγωγική μέθοδο κριθεί προσφορότερη.

8. Να ενημερωθεί η Δκση του Γυμνασίου για την προσεισμική ενίσχυση παλαιών κτιρίων και να διερευνηθεί εάν συμφωνεί στις από κοινού ενέργειες για την ένταξη του σχολικού μας συγκροτήματος στο ανωτέρω πρόγραμμα, εάν απαιτείται. Επίσης να διερευνηθεί μέσω των Τεχνικών Υπηρεσιών εάν το σχολικό συγκρότημα πληρεί τις προϋποθέσεις ασφάλειας, ως οικοδόμημα, σύμφωνα με το νέο πλέγμα κανονισμών για την κατασκευή των κτιρίων.